economie

Wall Street verwerkt banenrapport

Door ANP - 02 december 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag zonder grote bewegingen geopend. Beleggers verwerken onder meer een belangrijk banenrapport, dat de deur openhoudt voor een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand.

De Dow-Jonesindex zakte in de openingsminuten 0,1 procent tot 19.170 punten. De S&P 500 stond vlak op 2190 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,1 procent in en kwam op 5246 punten.

De Amerikaanse overheid meldde dat de werkgelegenheid (exclusief de landbouw) in november met 178.000 banen is toegenomen, tegen een herziene 142.000 een maand eerder. Dat was iets minder dan de 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen waar economen op hadden gerekend. De werkloosheid daalde naar 4,9 procent, het laagste niveau in negen jaar.

Het banenrapport is een van de laatste belangrijke macro-economische publicaties voor het rentebesluit van de Fed later deze maand. De verwachting is nog altijd dat de Amerikaanse centrale bank dan voor het eerst in een jaar tijd de rente gaat opvoeren.