economie

Weinig beweging op Europese beurzen

Door ANP - 22 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese beursgraadmeters gaven donderdagmiddag weinig sjoege. Er is amper richtinggevend nieuws en veel beleggers sorteren alvast voor op de kerstperiode.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel in New York 0,3 procent in de min op 481,96 punten. De MidKap was vrijwel onveranderd op 682,31 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,1 procent.

Digitaal beveiliger Gemalto was de grootste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van 2 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal was bij de grootste dalers met een min van 1,8 procent. SBM Offshore zakte 1,2 procent na de flinke koersstijging een dag eerder, toen de beurswaarde van de maritiem dienstverlener opliep dankzij een contract van olieconcern ExxonMobil.

Vopak

Vopak verloor 1 procent. Het tankopslagbedrijf neemt de activiteiten van het Antwerpse scheepvaartconcern Exmar op het gebied van opslag en behandeling van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) over. Financiële details zijn niet verstrekt.

Altice (min 0,1 procent) kon eveneens op belangstelling rekenen. Het telecombedrijf kondigde aan zijn activiteiten in België en Luxemburg voor 400 miljoen euro te verkopen aan Telenet Group. De verkoop van Coditel Brabant moet nog worden goedgekeurd door de Belgische autoriteiten.

Monte dei Paschi

In Milaan ging Monte dei Paschi di Siena na een positieve start 0,6 procent omlaag. De noodlijdende Italiaanse bank lijkt er niet in te slagen een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De regering neemt daarom volgens Italiaanse media mogelijk donderdag al een besluit over een ingreep.

In Zürich was Actelion een opvallende winnaar met een plus van 3,7 procent. Het Zwitserse farmacieconcern voert exclusieve gesprekken met het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) over een overname. Eerdere gesprekken daarover leidden nog tot niets.

De euro was 1,0455 dollar waard, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 52,73 dollar, die van Brentolieging 0,6 procent omhoog naar 54,80 dollar per vat.