economie

Windpark Borssele weer goedkoper dan geraamd

Door ANP - 12 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De bouw van het tweede grote windpark voor de kust van Zeeland valt net als het eerste goedkoper uit dan verwacht. Voor het windpark zal de komende jaren 300 miljoen euro subsidie nodig zijn, waar oorspronkelijk 5 miljard euro was geraamd. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag bekend.

Een consortium van de bedrijven Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi-dochter DGE deed het winnende bod, waarmee de overheid slechts 5,45 cent subsidie per kilowattuur zal verstrekken. Het is een nieuw record.

De opdracht voor het eerste windpark werd eerder dit jaar binnengesleept door Dong Energy met een prijs van 7,27 cent per kWh. Dat was toen ook al een record.

Volgens Kamp is het een kwestie van tijd tot windenergie op prijs kan concurreren met fossiele brandstoffen. ,,Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee.”