economie

Winst op beurzen na renteverhoging Fed

Door ANP - 15 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenmarkten in Europa gingen donderdag overwegend omhoog. Beleggers verwerkten de eerste renteverhoging door de Federal Reserve in een jaar en voorspellingen van de Amerikaanse centrale bank waaruit bleek dat de rente volgend jaar sneller kan stijgen dan eerder werd voorzien.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,6 procent in de plus op 474,78 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 668,22 punten. Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent, Londen ging licht omlaag.

Rentebesluit

De dollar trok flink in waarde aan na het rentebesluit. De euro zakte daardoor naar het laagste niveau sinds maar 2015 ten opzichte van de dollar, met een stand van 1,0475 dollar. Bij het slot van de Europese handel op woensdag was de euro nog 1,0655 dollar waard.

SBM Offshore stond bij de grootste dalers in de AEX met een min van 0,9 procent. De maritiem oliedienstverlener blijft in het duister tasten over de timing van een nieuwe schikking in de Braziliaanse Petrobras-corruptiezaak. De Hoge Raad in Brazilië heeft besloten de zaak terug te verwijzen naar de aanklager voor verder onderzoek en het is onduidelijk wanneer er nu een definitief besluit wordt genomen.

Directeur

Shell ging 0,4 procent omhoog. Het olieconcern krijgt een nieuwe financieel directeur. Jessica Uhl volgt Simon Henry op, die ruim zeven jaar de financieel eindverantwoordelijke was bij Shell.

Biotechnoloog Galapagos was de grootste winnaar in de hoofdindex met een plus van 4 procent. Galapagos meldde dat het toonaangevende medische vakblad The Lancet de positieve testresultaten met zijn middel filgotinib tegen darmziekten heeft gepubliceerd.

Microsoft

In de MidKap was TomTom koploper met een plus van 4,9 procent. De navigatiedienstverlener slaat de handen ineen met Microsoft. De kaarten en verkeers- en navigatiesoftware van TomTom worden beschikbaar op het Windows Azure-platform van Microsoft.

Telegraaf Media Groep (TMG) verloor 2,5 procent tot 4,88 euro. Woensdag schoot TMG nog bijna 44 procent omhoog na een overnamebod van het Belgische Mediahuis en grootaandeelhouder VP Exploitatie van 5,25 euro per aandeel. Een andere belangrijke aandeelhouder van TMG, Dasym, heeft echter kritiek op het bod.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 51,30 dollar per vat en Brent won 1 procent tot 54,41 dollar.