economie

AEX laat winst lopen

Door ANP - 04 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs schommelde woensdagochtend rond de slotstand van de voorgaande dag. Andere Europese beursgraadmeters gaven wat terrein prijs, nadat Wall Street 2017 dinsdag met winst was begonnen.

De AEX stond rond 11.30 uur nagenoeg onveranderd op 487,82 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 691,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 0,2 procent in.

Financiële bedrijven hoorden net als dinsdag bij de uitblinkers in de AEX, door het vooruitzicht op een verdere stijging van de ultralage rentes. Die visie werd woensdag gesteund door de stevige toename van de inflatie in de eurozone, die volgens een eerste raming vorige maand bijna is verdubbeld naar 1,1 procent. ING en ABN AMRO stonden in de bovenste regionen van de AEX, met winsten van bijna 1 procent.

Randstad

Shell kreeg er 0,4 procent bij, na positieve uitlatingen van analisten van RBC Capital. Volgens hen biedt Shell beleggers de komende tijd meer winstkansen dan andere bedrijven in de oliesector.

Randstad stond met een plus van 2,1 procent bovenaan de hoofdindex. De uitzender is al sinds de jaarwisseling in trek bij beleggers en kreeg woensdag groen licht van toezichthouder ACM voor de overname van detacheerder BMC.

Sligro

Sligro kwam voorbeurs als eerste in Amsterdam genoteerde bedrijf met cijfers over 2016. Het groothandels- en supermarktbedrijf zag de omzet vorig jaar met ruim 5 procent stijgen, naar 2,8 miljard euro. Het aandeel Sligro stond in de ochtendhandel bovenin de MidKap, met een plus van 0,4 procent.

Bij de kleinere bedrijven werd funderingsbouwer Sif bijna 4 procent meer waard. Het Limburgse bedrijf meldde voorbeurs dat het de grondvesten gaat leveren waarop het windmolenpark Norther voor de Belgische kust komt te staan.

Olie

In Londen zag kledingwinkelbedrijf Next 10 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf voorziet een moeilijk jaar en sneed in zijn winstverwachting voor het boekjaar dat eind deze maand wordt afgesloten.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 52,56 dollar per vat. Brent werd ook 0,4 procent duurder, bij 55,72 dollar per vat. De euro werd voor 1,0435 dollar verhandeld, tegen 1,0420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.