economie

ASML maakt koerssprong op groen Damrak

Door ANP - 18 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Chipmachinemaker ASML was woensdag de absolute uitblinker op Beursplein 5. Het fonds trapte met beter dan verwachte kwartaal- en jaarcijfers het cijferseizoen op het Damrak af. De stevige winst van het aandeel zorgde er mede voor dat de AEX-index aan de goede kant van de score bleef. Elders in Europa gingen graadmeters ook overwegend omhoog.

De AEX-index eindige de sessie met een winst van 0,6 procent op 484,75 punten. De MidKap sloot 0,3 procent hoger op 688,74 punten. In Frankfurt en Londen stonden uiteindelijk plussen tot 0,5 procent op de koersenborden. Parijs ging 0,1 procent omlaag.

ASML was met een winst van 6,7 procent veruit het best presterende fonds in de AEX. De chipmachinefabrikant behaalde in het afgelopen kwartaal meer omzet dan in de voorgaande periode en overtrof daarmee voor de tweede keer op rij de eigen verwachtingen. Het wist ook de winstgevendheid op te voeren. Over heel 2016 werden recordresultaten geboekt.