economie

Banken en retailers verliezers op Wall Street

Door ANP - 05 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen lieten donderdag geen grote uitslagen zien. Vooral financiële fondsen en winkelbedrijven stonden onder druk. Verder kregen beleggers te maken met tegenvallende cijfers over de Amerikaanse banenmarkt van salarisstrookverwerker ADP.

De Dow-Jonesindex noteerde ongeveer een half uur voor de slotbel 0,3 procent in de min op 19.892 punten. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 2268 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,2 procent steeg naar 5487 punten.

JPMorgan Chase was met een min van 1,2 procent een van de grootste verliezers in de Dow. Goldman Sachs speelde 1 procent aan beurswaarde kwijt. De banken behoorden sinds de verkiezing van Donald Trump tot president juist tot de grootste winnaars op Wall Street.

Macy’s

Winkelbedrijven Macy’s en Kohl’s kelderden respectievelijk een kleine 14 en bijna 19 procent. Macy’s heeft aangekondigd duizenden banen te schrappen, nadat de verkopen tijdens de feestdagen lager waren uitgevallen dan verwacht. Ook Kohl’s beleefde minder plezier aan de kerstperiode dan voorspeld.

De banencijfers over december die ADP donderdag naar buiten bracht waren slechter dan voorzien, maar beleggers lieten zich hierdoor niet erg van hun stuk brengen. Op Wall Street wordt vooral uitgekeken naar het uitgebreidere arbeidsmarktrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Trump

Het aandeel ExxonMobil ging 1,4 procent omlaag. Donderdag kwam aan het licht dat ex-topman Rex Tillerson, die minister wordt onder Trump, ook belangen heeft in concurrenten van het olieconcern.

Er was ook overnamenieuws. Zo koopt Stanley Black & Decker voor 900 miljoen dollar het gereedschapsmerk Craftsman van warenhuisconcern Sears. Stanley en Sears wonnen respectievelijk 1,6 en 1,5 procent. IT-consultancybedrijf Gartner zakte daarentegen bijna 11 procent nadat het meldde 2,6 miljard dollar op tafel te willen leggen voor technologiebedrijf CEB (plus 21 procent).

Meredith

Verder noteerde mediabedrijf Time Inc 3 procent hoger, nadat uitlekte dat branchegenoot Meredith (min 1,6 procent) de onderneming heeft benaderd om te praten over een fusie.

De euro was 1,0592 dollar waard, tegen 1,0607 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,8 procent naar 53,71 dollar per vat. Brent was met 56,82 dollar per vat 0,6 procent duurder dan een dag eerder.