economie

‘Beperk recht schuldeiser bij faillissement’

Door ANP - 16 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – Bedrijven die failliet zijn maken meer kans op een succesvolle doorstart als de rechten van schuldeisers worden beperkt. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) maandag in een onderzoek naar efficiëntere wetgeving bij faillissementen.

Het opschorten van de rechten van schuldeisers is een van de maatregelen die kan worden genomen om de huidige wetgeving te verbeteren. Daarmee kan volgens het planbureau worden voorkomen dat crediteuren alle middelen uit de failliete boedel trekken. Ook moet duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen verschillende categorieën schuldeisers.

Verder zou een dwangakkoord bij uitstel van betaling volgens het CPB mogelijk moeten zijn, om te voorkomen dat individuele schuldeisers een doorstart dwarsbomen. Ook zou in de wet kunnen worden opgenomen dat het management onder voorwaarden voor een groot deel de zeggenschap houdt bij betalingsproblemen.