economie

Beurgraadmeters Wall Street noteren vlak

Door ANP - 26 januari 2017

NEW YORK (AFN) – De beursgraadmeters in New York bewogen donderdag halverwege de handelssessie rond de slotstanden van een dag eerder. Het sentiment op Wall Street stond onder meer onder druk door het bericht dat de president van Mexico een geplande ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump heeft afgezegd. Beleggers verwerkten verder een keur aan bedrijfsresultaten.

De Dow-Jonesindex, die woensdag voor het eerst de mijlpaal van 20.000 punten passeerde, noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) een plusje van 0,1 procent, bij 20.084 punten. De bredere S&P 500 verloor 0,1 procent tot 2295 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte eveneens 0,1 procent, naar 5650 punten.

De Mexicaanse president zou op 31 januari in Washington zijn. Het bezoek kwam op losse schroeven te staan toen Trump woensdag bekendmaakte dat hij de bouw van een muur tussen de VS en Mexico doorzet en dat Mexico voor de bouw moet betalen.

Caterpillar

Grootste verliezer bij de hoofdfondsen was Caterpillar, die 1,8 procent kwijtspeelde. De machinebouwer is afgelopen kwartaal flink dieper in de rode cijfers gedoken.

Ook Dow-fonds Verizon verloor stevig, met een min van 1,2 procent. De Amerikaanse telecomreus Verizon zint volgens mediaberichten op een mogelijke samensmelting met kabelconcern Charter Communications. Daarmee zou verreweg de grootste internetprovider van de VS ontstaan. Het aandeel Charter werd door de geruchten 5,3 procent hoger gewaardeerd.

Euro

Er was verder enthousiasme over de cijfers van eBay, die bijna 5 procent hoger stond. Chemiereus Dow Chemical overtrof met zijn resultaten de verwachtingen en werd beloond met een koerswinst van 1,5 procent. Mattel stemde juist erg teleur door tegenvallende verkopen in de feestperiode. De speelgoedfabrikant kelderde ruim 16 procent op de beurs.

Ford verloor dik 3 procent. De autobouwer zag zijn winst afgelopen jaar flink lijden onder een pensioenlast. De cijfers van branchegenoot Fiat Chrysler werden positief ontvangen, het aandeel ging bijna 1 procent omhoog.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 53,75 dollar. Brent werd 2,1 procent duurder bij 56,23 dollar per vat. De euro was 1,0692 dollar waard, tegen 1,0663 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.