economie

BlackRock wil beloning topbestuurders beperken

Door ANP - 15 januari 2017

LONDEN (ANP) – De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock wil dat de beloningen van topbestuurders van de grootste Britse bedrijven aan banden worden gelegd. BlackRock zal alleen nog maar instemmen met een salarisverhoging voor topbestuurders als de werknemers een vergelijkbare salarisverhoging krijgen.

BlackRock heeft een beheerd vermogen van omgerekend bijna 5000 miljard euro en behoort tot de topaandeelhouders van de grootste Britse bedrijven. De vermogensbeheerder heeft nu in een brief aan meer dan driehonderd bedrijven laten weten dat een einde moet worden gemaakt aan enorme bonussen en andere loonsverhogingen voor topbestuurders. Doen ze dat niet, dan zullen vraagtekens geplaatst worden rond de kwaliteit van het bestuur, zo waarschuwt BlackRock.

Vorig jaar kwamen aandeelhouders van BP nog in opstand tegen een grote loonsverhoging voor topman Bob Dudley. Zij vonden het niet gepast dat hij flink meer loon kreeg, terwijl het Britse olieconcern recordverliezen leed en duizenden banen schrapt.