economie

Brussel stelt 100 miljoen steun Moldavië voor

Door ANP - 13 januari 2017

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie wil Moldavië 100 miljoen euro aan financiële bijstand geven. De Moldavische regering heeft Brussel zelf om hulp gevraagd, aldus een mededeling van de commissie.

De steun zou voor 60 miljoen euro aan voordelige middellangetermijn leningen worden verstrekt en 40 miljoen als bijdrage uit de EU-begroting. De lidstaten en het Europees Parlement moeten het voorstel eerst goedkeuren.

Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (euro en financiële stabiliteit) helpt de steun, uit een speciaal crisisprogramma voor de nabuurlanden, om de economie in het straatarme Oost-Europese land te stabiliseren. De beoogde financiering, in drie delen in 2017 en 2018, wordt gekoppeld aan een nieuw IMF-programma dat is gericht op hervormingen die onder meer de banksector moeten versterken.