economie

Brussel wil Europese dienstenmarkt opengooien

Door ANP - 10 januari 2017

BRUSSEL (ANP) – Een Europese elektronische ‘dienstenpas’ moet het eenvoudiger maken voor bedrijven en dienstverleners zoals IT-consultanten om hun diensten elders in de EU aan te bieden. Daarnaast moeten de lidstaten onnodige en verouderde kwalificatie-eisen voor beroepen als architecten, ingenieurs, advocaten, accountants en makelaars onder de loep nemen en stroomlijnen, vindt de Europese Commissie.

Het dagelijks bestuur van de EU hoopt met een aantal dinsdag gepresenteerde voorstellen de werking van de interne dienstenmarkt te verbeteren, een innige wens van onder meer het Nederlandse kabinet. Niet alleen administratieve rompslomp maar ook allerlei protectionistische beroepseisen werpen hindernissen op, soms onder het mom van gezondheids- of veiligheidsregels.

Volgens de commissie vertegenwoordigt de dienstensector twee derde van de Europese economie, maar laten de lidstaten een belangrijk potentieel aan banen en groei liggen.