economie

Cijfers ASML vallen goed op Damrak

Door ANP - 18 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een opvallende stijger op de beurs in Amsterdam. De cijfers die ASML naar buiten bracht, vielen in de smaak bij beleggers. Het bedrijf trapte daarmee het cijferseizoen op het Damrak af.

De AEX-index noteerde tegen het einde van de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 483,33 punten. De MidKap ging licht omhoog tot 686,91 punten. In Frankfurt en Londen stonden plussen tot 0,2 procent op de koersenborden, Parijs ging 0,4 procent omlaag.

ASML behaalde in het afgelopen kwartaal meer omzet dan in de voorgaande periode en overtrof daarmee voor de tweede keer op rij de eigen verwachtingen. De Veldhovense chipmachinefabrikant wist ook de winstgevendheid op te voeren. Over heel 2016 werden recordresultaten geboekt. Het aandeel klom 4,8 procent en stond daarmee fier bovenaan in de AEX.

DSM

Andere flinke stijgers in de AEX waren DSM, AkzoNobel en Heineken. Verzekeringsconcern Aegon bungelde onderaan de hoofdindex met een verlies van 2,2 procent.

In de MidKap was chiptoeleverancier ASMI de grootste winnaar met een winst van 1,3 procent. TomTom klom 0,6 procent. Het navigatiebedrijf neemt het Duitse Autonomos over, een start-up uit Berlijn op het gebied van autonoom rijden. Er werden geen financiële details gemeld over de deal.

Euro

Bij de kleinere fondsen op het Damrak was er aandacht voor SnowWorld (plus 0,3 procent). De uitbater van skihallen heeft afgelopen boekjaar een iets hogere winst geboekt op een nagenoeg stabiele omzet. Voor het lopende boekjaar wordt een verdere winststijging verwacht. Het dividend gaat omhoog.

In Londen kelderde uitgever Pearson liefst bijna 27 procent. Het bedrijf schrapt zijn winstdoelstelling voor 2018 en wil zijn belang in boekenuitgever Penguin Random House verkopen. Pearson heeft te kampen met zware druk op de Amerikaanse onderwijsmarkt.

De euro was 1,0684 dollar waard, tegen 1,0705 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 51,66 dollar. Brentolie verloor 1,5 procent tot 54,65 dollar per vat.