economie

ESM: geen reden alarm over Griekse schuld

Door ANP - 29 januari 2017

LUXEMBURG (ANP) – Het Europese hulpprogramma voor Griekenland is geloofwaardig en biedt voldoende ruimte om tegenvallers op te vangen. Dat stelde het Europese noodfonds ESM zondag, nadat het IMF in een uitgelekt rapport opnieuw had gewaarschuwd dat de Griekse schuldenlast binnen het huidige programma nog decennialang een groot probleem blijft.

In het rapport blijft het IMF bij zijn kritiek op het huidige beleid rond Griekenland, waarbij niets noemenswaardigs zou worden gedaan om de Griekse schuld houdbaar te maken. Het IMF herhaalt daarbij zijn advies om de schuld te verlichten, terwijl de Grieken zelf zorgen dat problemen op het gebied van belastingen en pensioenen worden aangepakt.

Het ESM liet echter weten geen reden te zien om alarm te slaan over de Griekse schuldenlast. Een woordvoerder van het noodfonds benadrukte dat Europa heeft beloofd om de Griekse schuld te verlichten, als de Griekse regering zich aan al haar beloftes over economische hervormingen houdt.