economie

Europese beurzen op verlies

Door ANP - 16 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden maandag halverwege de middag overwegend in de min. Beleggers lijken vooral te wachten op het cijferseizoen dat later deze week losbarst. De aandelenhandel is maandag vrij dun, mede omdat de beurzen in New York vanwege Martin Luther Kingdag gesloten blijven.

De AEX-index noteerde omstreeks 15.40 uur 0,7 procent lager op 484,74 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 690,64 punten. In Parijs en Frankfurt leverden de hoofdgraadmeters 0,7 procent in. Londen zakte 0,1 procent. De belangrijkste Britse beursgraadmeter steeg hiervoor veertien handelsdagen op rij, gesteund door de waardedaling van het pond.

Boskalis was een van de weinige winnaars in de AEX, met een plus van 0,8 procent. De baggeraar is dicht bij de gunning van een contract voor de ontwikkeling van een haven in Oman. De klus is goed voor bijna een half miljard euro.

RBC Capital

Randstad verloor 1,9 procent en stond daarmee onderaan de lijst met hoofdfondsen. Analisten van RBC Capital lieten weten minder positief te zijn geworden over het aandeel van het uitzendconcern. Verder verloor ING stevig, met een min van 1,8 procent. De bank kreeg een adviesverlaging voor de kiezen van Goldman Sachs. Ook elders in Europa zagen banken hun koersen teruglopen.

In de MidKap was GrandVision in trek. De uitbater van optiekketens noteerde 0,7 procent hoger, na de aankondiging van een miljardenfusie in de brillenbranche. Essilor (plus 12 procent) uit Frankrijk en het Italiaanse Luxottica (plus 8,5 procent) maakten bekend samen verder te zullen gaan.

Pharming

Bij de kleinere fondsen won Pharming 5,5 procent aan beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om Ruconest te verkopen als een middel dat patiënten zelf mogen toedienen.

In Stockholm speelde kledingketen H&M 3 procent kwijt. Het bedrijf meldde tegenvallende verkopen tijdens de belangrijke kerstperiode. In Frankfurt won Hugo Boss daarentegen 8,5 procent, omdat de winstdaling bij het modehuis vorig jaar waarschijnlijk minder erg was dan waar rekening mee werd gehouden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent naar 52,26 dollar. Brent was met 55,43 dollar per vat nagenoeg even duur als voor het weekeinde. De euro werd voor 1,0605 dollar verhandeld, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.