economie

Europese beurzen tonen weinig beweging

Door ANP - 24 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beursgraadmeters toonden dinsdag per saldo weinig beweging. Op bedrijfsniveau waren er wel enkele uitschieters. Zo moest Philips het in Amsterdam ontgelden vanwege de melding van nieuwe problemen in een fabriek in de VS. De eigenaar van optiekwinkelketens GrandVision werd juist beloond voor zijn kwartaalresultaten.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 15.45 uur nagenoeg onveranderd op 482,74 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 687,27 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,2 procent.

Philips stond onderaan de AEX met een min van 2,6 procent. Het zorgtechnologieconcern heeft het opnieuw aan de stok met de Amerikaanse autoriteiten. Ditmaal gaat het om de productie van defibrillatoren, waar bij inspecties van de keuringsdienst FDA onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen. Wel zag Philips de omzet in het afgelopen kwartaal groeien en werd het verlies van een jaar eerder omgebogen in winst.

MidKap

Altice, ArcelorMittal, Aalberts Industries, Aegon, ASML en Boskalis waren de sterkste stijgers in de hoofdindex met winsten van ruim 1 procent.

In de MidKap was GrandVision de grote uitblinker met een plus van 4,1 procent. Het moederconcern van ketens als Pearle en EyeWish zag in de afgelopen periode de omzet verder toenemen en handhaafde zijn doelstellingen voor de middellange termijn.

Euro

In Londen verloor telecomconcern BT Group ruim een vijfde van zijn beurswaarde. De boekhoudproblemen bij de Italiaanse tak van BT zijn veel erger dan gedacht en het bedrijf moet daarom veel meer afschrijven. Luchtvaartmaatschappij easyJet leverde 9 procent in. Volgens de prijsvechter zullen het zwakke Britse pond en de hogere brandstofkosten zwaarder wegen in 2017 dan eerder werd gedacht.

De Italiaanse verzekeraar Generali werd in Milaan 10 procent meer waard door berichten dat de bank Intesa Sanpaolo (min 4,8 procent) zou overwegen het bedrijf over te nemen. De grootste aandeelhouder van Generali, Mediobanca, won bijna 8 procent aan waarde.

De euro was 1,0760 dollar waard, tegen 1,0741 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 53,18 dollar en Brent werd 0,7 procent duur