economie

Financiële fondsen verliezers op beurzen

Door ANP - 09 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden maandag halverwege de middag overwegend op verlies. Vooral financiële fondsen waren niet erg in trek op een dag zonder veel bedrijfsnieuws en richtinggevende macro-economische cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na de opening van Wall Street 0,4 procent lager op 485,23 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 689,28 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in. De beurs in Londen steeg daarentegen 0,3 procent. De handel werd daarbij gesteund door een nieuwe koersduikeling van het pond, wat gunstig is voor Britse bedrijven die veel zaken doen in het buitenland.

Aegon en ING waren bij de hoofdfondsen in Amsterdam de sterkste dalers, met minnen van 2,1 en 1,8 procent. Ook elders op het continent behoorden banken en verzekeraars de verliezers. Zo speelde BNP Paribas in Parijs 2,7 procent kwijt en zakten Deutsche Bank en Commerzbank in Frankfurt circa 2,5 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s voorspelde in een rapport dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente komende tijd laag houdt, ondanks de verwachte verdere toename van de inflatie.

Air France-KLM

Boskalis noteerde verder 0,8 procent lager. Het maritieme concern heeft samen met VolkerStevin opdracht gekregen voor werkzaamheden aan de haven van het Britse Dover. Supermarktconcern Ahold Delhaize was met een plus van 0,6 procent een van de weinige winnaars in de AEX.

In de MidKap stond Air France-KLM 1,9 procent in het rood. De luchtvaartcombinatie meldde voorbeurs een stevige groei van het passagiersvervoer in december. In Frankfurt duikelde Lufthansa een kleine 6 procent door zorgen bij analisten over de winstgevendheid van het Duitse luchtvaartconcern.

Euro

In Londen leverde gokbedrijf William Hill bijna 2 procent in na een nieuwe winstwaarschuwing. Het bedrijf moest in december flink uitkeren door paardenrace- en voetbaluitslagen die in ruime mate in het voordeel van klanten uitvielen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,3 procent naar 52,77 dollar. Brentolie werd ook 2,3 procent goedkoper, bij 55,78 dollar per vat. De euro werd voor 1,0535 dollar verhandeld, tegen 1,0560 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.