economie

Flink minder nieuwe auto’s verkocht in 2016

Door ANP - 03 januari 2017

BUNNIK (ANP) – De verkoop van nieuwe auto’s is in 2016 bijna 15 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. Brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging telden alles bij elkaar 382.825 personenwagens die op kenteken zijn gezet.

De forse terugval komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die sinds begin vorig jaar gelden. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind 2015 juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven. In december van dat jaar rolden zelfs bijna twee keer zoveel auto’s de showrooms uit dan afgelopen maand.

RAI Vereniging en BOVAG verwachten dat de verkopen dit jaar weer zullen toenemen, tot circa 415.000 stuks. De organisaties gaan er vanuit dat de Nederlandse automarkt vanaf 2017 in rustiger vaarwater komt, aangezien er geen ingrijpende fiscale wijzigingen meer op stapel staan voor de komende jaren.