economie

Flinke winsten op Europese beurzen

Door ANP - 25 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag mooie winsten optekenen. Beleggers waren goedgemutst dankzij meevallende kwartaalcijfers en optimisme over de economische vooruitzichten. Met name de financiële fondsen deden het goed. In New York brak de Dow-Jonesindex voor het eerst door de grens van 20.000 punten.

De Amsterdamse AEX-index stond halverwege de middaghandel 1,2 procent in de plus op 488,91 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 696,63 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,7 procent. De FTSE in Londen kreeg er 0,4 procent bij.

Beleggers reageerden onder meer op de kwartaalcijfers van de Spaanse bank Santander, die 4,3 procent won in Madrid. De winst van de bank viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. In Frankfurt hoorde Deutsche Bank bij de grootste winnaars met een plus van 5,2 procent. In Parijs wonnen BNP Paribas en Société Générale tot 4,3 procent.

ING

De sterkste stijger in de AEX was ING met een plus van ruim 3 procent. Ook SBM Offshore, NN Group, DSM, Gemalto en Randstad behoorden tot de koplopers met koerswinsten van meer dan 2 procent. Er was slechts een handjevol verliezers bij de hoofdfondsen te zien. Tankopslagbedrijf Vopak sloot de rij met een min van 0,8 procent.

Philips Lighting was de sterkste stijger in de MidKap. Bank of America maakte bekend het aandeel te gaan volgen met een koopadvies. Het lichtbedrijf won ruim 5 procent. Ook verzekeraar ASR deed het goed bij de middelgrote fondsen met een stijging van meer dan 4 procent.

Euro

Bij de kleine fondsen op het Damrak kreeg ForFarmers er 4,1 procent aan waarde bij. Analisten van KBC Securities lieten weten brood te zien in het aandeel van de producent van veevoer, die volgens hen zijn winst de komende jaren stevig kan opvoeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent naar 52,75 dollar. Brent werd ook 0,8 procent goedkoper, bij 54,98 dollar per vat. De euro was 1,0730 dollar waard, tegen 1,0750 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.