economie

Huizenprijzen in eurozone verder in de lift

Door ANP - 19 januari 2017

LUXEMBURG (ANP) – De huizenprijzen in de eurozone blijven stijgen. De gemiddelde prijs van een koopwoning in de eurolanden lag in het derde kwartaal van vorig jaar 3,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag bekend.

Nederlandse woningen waren gemiddeld 4 procent duurder dan in het derde kwartaal van 2015. In de gehele Europese Unie stegen de huizenprijzen in doorsnee met 4,3 procent op jaarbasis.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar liepen de prijzen in Nederland met 1,1 procent op. In de eurozone stegen de huizenprijzen in die periode gemiddeld met 1,3 procent en in de Europese Unie moest door de bank genomen 1,5 procent meer worden betaald voor een koopwoning.

De sterkste stijgingen werden op jaarbasis gemeten in Hongarije (plus 11,6 procent), Letland (plus 10,8 procent) en Bulgarije (plus 8,8 procent). In Cyprus (min 3,3 procent) daalden de huizenprijzen het sterkst en ook in Italië (min 0,9 procent) werden koopwoningen in doorsnee goedkoper.