economie

Kleine plussen op Europese beurzen

Door ANP - 20 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beursgraadmeters stonden vrijdag in de middaghandel licht in de plus. Beleggers zijn in afwachting van de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Zijn verkiezingsoverwinning gaf de beurzen eind vorig jaar vleugels, maar de afgelopen weken is die rally stilgevallen. Zijn inauguratiespeech komt pas na het sluiten van de Europese beurzen.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na aanvang van de handel in New York 0,5 procent in de plus op 487,33 punten. De MidKap daalde 0,1 procent naar 685,23 punten. De belangrijkste graadmeters van de aandelenbeurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent.

SBM Offshore ging aan kop bij de hoofdfondsen. De oliedienstverlener dikte bijna 5 procent aan, nadat analisten van NIBC Markets het bedrijf bij hun zeven favorieten voor de komende maanden hadden geschaard. Verder hoorde ABN AMRO bij de winnaars met een plus van 0,6 procent. Analisten van Kempen zetten het aandeel van de bank op hun kooplijst.

Philips

Philips hoorde bij de grootste verliezers met een min van 0,9 procent, na een adviesverlaging door analisten van Liberum. Supermarktconcern Ahold Delhaize leverde na de stevige koerswinst van donderdag 1,2 procent in en stond daarmee onderaan de hoofdgraadmeter op Beursplein 5.

Heineken noteerde 1,3 procent in de plus. De bierbrouwer bevestigde in gesprek te zijn met zijn Japanse branchegenoot Kirin over de mogelijke overname van diens Braziliaanse activiteiten. Zekerheid over de deal is er volgens de Nederlandse brouwer echter nog niet. De Japanse krant Nikkei schat de waarde van de transactie op 870 miljoen dollar.

Beter Bed

Bij de kleinere fondsen zag Beter Bed zijn beurswaarde 0,6 procent dalen. De beddenverkoper maakte bekend dat zijn omzet vorig kwartaal met bijna 9 procent is gegroeid. Het bedrijfsresultaat slonk echter met ongeveer dezelfde marge.

In Frankfurt won Deutsche Bank 1,5 procent. De kleine lettertjes van de schikking die de Duitse bank eerder deze week definitief trof met Amerikaanse autoriteiten vallen volgens deskundigen gunstig uit voor het concern.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,3 procent naar 52,54 dollar per vat. Brentolie werd 2 procent duurder bij 55,25 dollar per vat. De euro werd voor 1,0656 dollar verhandeld, tegen 1,0630 dollar aan het einde van de vorige handelsdag in Europa.