economie

Kleine verliezen op Wall Street

Door ANP - 19 januari 2017

NEW YORK (AFN) – De Amerikaanse aandelenmarkten stonden donderdagmiddag op lichte verliezen. Met de inauguratie van Donald Trump als president van vrijdag in het verschiet waren beleggers over het algemeen niet in voor een gokje. Het is de vijfde handelsdag op rij dat de aandelenkoersen in New York dalen.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn gebundeld, stond ktijdens de middaghandel 0,2 procent lager op 19.764 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 0,2 procent en kwam op 2267 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omhoog naar 5548 punten.

Na de verkiezingszege van Trump in november ging op Wall Street de vlag uit. Beleggers gingen er vanuit dat zijn beleid voor bedrijven gunstig zal uitpakken. De laatste week lijken zij evenwel een meer afwachtende houding te hebben aangenomen.

ExxonMobil

Oliereus ExxonMobil stond onder aan de Dow met een verlies van 1,5 procent. De bank Goldman Sachs deed het met een min van 1 procent niet heel veel beter. Sterkste stijger onder de hoofdfondsen was zorgconcern UnitedHealth met een plus van 1 procent.

Netflix maakte een koerssprong van 4,5 procent. De aanbieder van internettelevisie rapporteerde woensdag nabeurs een veel sterker dan verwachte groei van het aantal abonnees. Ook de winst overtrof de gemiddelde prognose van analisten.

Tesla

Tesla kreeg er 1,7 procent bij. De fabrikant van elektrische auto’s kreeg tot zijn opluchting te horen dat er geen wagens terug hoeven naar de garage naar aanleiding van een dodelijk ongeluk in mei vorig jaar. De verkeersveiligheidsdienst NHTSA heeft geen bewijs gevonden dat een mankement de crash heeft veroorzaakt.

Spoorbedrijf CSX werd ruim een vijfde meer waard na berichten dat spoorwegdeskundige Hunter Harrison zich via een activistische investeerder met het beleid van het bedrijf wil gaan bemoeien. Branchegenoot Union Pacific won 2,6 procent na meevallende kwartaalcijfers.