economie

Kleine winsten op Europese beurzen

Door ANP - 24 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten dinsdag licht herstel zien van de koersverliezen een dag eerder. In Amsterdam moest Philips het echter ontgelden na publicatie van zijn kwartaalbericht, terwijl optiekketen GrandVision juist de handen van beleggers op elkaar kreeg voor zijn handelsupdate.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde richting het middaguur 0,2 procent in het groen op 483,42 punten. De MidKap ging 0,2 procent omhoog naar 687,95 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt werden winsten tot 0,3 procent op de borden gezet.

Het aandeel Philips bungelde onderaan de AEX met een min van 2,3 procent. Het zorgtechnologieconcern heeft het opnieuw aan de stok met de Amerikaanse autoriteiten. Ditmaal gaat het om de productie van defibrillatoren, waar bij inspecties van de keuringsdienst FDA onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen. Wel zag Philips de omzet in het afgelopen kwartaal groeien en werd het verlies van een jaar eerder omgebogen in winst.

MidKap

Altice, Aalberts Industries en Aegon waren de sterkste stijgers in de hoofdindex met winsten van 1,4 procent.

In de MidKap was GrandVision de grote uitblinker met een plus van 4,5 procent. Het moederconcern van ketens als Pearl en EyeWish zag in de afgelopen periode de omzet verder toenemen. Het noemde geen concrete bedragen. GrandVision handhaafde zijn doelstellingen voor de middellange termijn. Grootste dalers bij de middelgrote fondsen waren vastgoedbedrijf Wereldhave en Air France-KLM met minnen tot 1,6 procent.

Londen

In Londen kelderde telecomconcern BT Group bijna 18 procent. De boekhoudproblemen bij de Italiaanse tak van BT zijn veel erger dan gedacht en het bedrijf moet daarom veel meer afschrijven. Prijsvechter easyJet leverde 7,6 procent in. Volgens easyJet zullen het zwakke Britse pond en de hogere brandstofkosten zwaarder wegen op de verwachtingen voor 2017 dan eerder gedacht.

De Italiaanse verzekeraar Generali sprong in Milaan ruim 8 procent omhoog door berichten dat de bank Intesa Sanpaolo (min 4,6 procent) een bod kan uitbrengen. De grootste aandeelhouder van Generali, Mediobanca, won meer dan 9 procent aan waarde.

De euro was 1,0739 dollar waard, tegen 1,0741 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 53,14 dollar en Brent won 0,7 procent tot 55,64 dollar.