economie

Luchtvaartsector gebeten hond op Wall Street

Door ANP - 30 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen koersten maandag stevig in de min. Bij tal van fondsen gingen de koersen omlaag, waarbij vooral luchtvaartaandelen het moesten ontgelden. Net als in Europa zijn beleggers op Wall Street bezorgd over het migratiebeleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,9 procent lager op 19.911 punten. Daarmee zakte de Dow weer onder de historische grens van 20.000 punten die vorige week voor het eerst werd doorbroken. De brede S&P 500 daalde 1 procent, tot 2273 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 5597 punten.

Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit zeven islamitische landen de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Luchtvaartmaatschappijen hebben al diverse reizigers moeten tegenhouden, omdat zij onder het inreisverbod vallen. De verwarring en lichte chaos die daardoor op sommige luchthavens ontstond probeerde Trump maandag via een tweet in de schoenen te schuiven van Delta Air Lines, die sinds zondag kampt met een grote computerstoring.

Wal-Mart

Beleggers zetten Delta Air Lines op de beurs 4 procent lager. De maatschappij moest in verband met de storing maandag opnieuw meer dan honderd vluchten annuleren. Branchegenoot American Airlines zakte verder bijna 6 procent. United Continental speelde dik 4 procent kwijt, terwijl vliegtuigbouwer Boeing met een min van 1,2 procent tot de grotere dalers in de Dow behoorde.

De graadmeter met dertig toonaangevende fondsen was vrijwel geheel roodgekleurd. Retailgigant Wal-Mart was met een plusje van 0,8 procent een van de weinige stijgers in de hoofdindex. Het grootste verlies in de Dow kwam voor rekening van machinebouwer Caterpillar, die 2,1 procent zakte.

Fitbit

Een andere in het oog springende verliezer was matrassenproducent Tempur Sealy, die meer dan 30 procent van zijn beurswaarde in rook zag opgaan. Tempur heeft zijn leveringscontracten met beddenverkoper Mattress Firm beëindigd vanwege onenigheid over de voorwaarden.

Ook Fitbit was niet erg in trek. Het aandeel van het bedrijf in draagbare fitnessproducten ging dik 16 procent omlaag vanwege slecht ontvangen kwartaalresultaten.

De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,9 procent naar 52,69 dollar per vat. Brent werd 0,4 procent goedkoper, bij 55,32 dollar per vat. De euro was 1,0685 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.