economie

Minnen in Europa op kalm beursdagje

Door ANP - 27 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen staan vrijdag aan het einde van de ochtend overwegend lager. Europese beleggers moeten het doen met een nagenoeg lege agenda. Wel komen ’s middags nog onder meer cijfers over de economische groei in de Verenigde Staten.

De AEX-index stond omstreeks 12.00 uur 0,3 procent lager op 485,13 punten. De MidKap noteerde vlak op 694,92 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs noteerden tot 0,6 procent lager. Londen steeg 0,2 procent.

Speciaalchemieconcern DSM was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,4 procent. Zorgtechnologiebedrijf Philips sloot de rij met een min van 1,7 procent. Bij de middelgrote fondsen profiteerde GrandVision van een adviesverhoging. Het optiekbedrijf won 2,9 procent.

Shell

Olie- en gasreus Shell maakte zijn openingsverlies later in de ochtend helemaal goed. Het concern is naar verluidt dicht bij een grote deal om een deel van zijn velden in de Noordzee te verkopen, voor omgerekend circa 2,8 miljard euro. De verkoop zou deel uitmaken van plannen van Shell om 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten.

Bij de kleinere fondsen dikte AND International Publishers nog eens 3,6 procent aan, nadat het aandeel kort voor het slot op donderdag ook al een koerssprong maakte. De kaartenmaker heeft de vraag naar zijn geocoding-diensten, het omzetten van een adresomschrijving in een aangegeven geografische locatie, stevig zien toenemen sinds Google zijn prijzen heeft verhoogd.

Londen

In Londen viel de winst van groothandelsbedrijf Booker (plus 16,5 procent) op. Het bedrijf wordt ingelijfd door supermarktreus Tesco die ruim 9 procent aan beurswaarde won. Vooral het vooruitzicht van honderden miljoenen aan omzet- en kostenvoordelen leek aandeelhouders tevreden te stemmen.

UBS gaf de handel in Zürich enig cachet. De Zwitserse bank verloor 3,4 procent nadat het de boeken opende. UBS wist zijn brutowinst in het vierde kwartaal meer dan te verdrievoudigen, maar hield onder de streep minder over.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 53,33 dollar. De Brentprijs stond 1,1 procent lager op 55,60 dollar per vat. De euro was 1,0685 dollar waard, tegen 1,0663 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.