economie

Oliefondsen uit de gratie op Wall Street

Door ANP - 09 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen toonden maandag overwegend kleine verliezen. De stemming op Wall Street werd enigszins gedrukt door de lagere olieprijzen. Verder was er weinig richtinggevend nieuws voorhanden.

De Dow-Jonesindex noteerde een half uur voor de slotbel 0,2 procent lager op 19.920 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,2 procent, naar 2273 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging anderzijds 0,3 procent omhoog, tot 5540 punten.

Beleggers lijken vooral uit te kijken naar de persconferentie van ‘president-elect’ Donald Trump op woensdag. Die bijeenkomst kan volgens kenners koersen zeker in beweging zetten. Maandag waren er alleen twee Fed-bestuurders die met een interessante toespraak kwamen. Daarin werd onder meer onderstreept dat de Amerikaanse koepel van centrale banken dit jaar op ,,wat meer regelmatige” basis met renteverhogingen zal komen.

ExxonMobil

Oliereus ExxonMobil was met een min van 1,6 procent verreweg de grootste verliezer in de Dow. Branchegenoot Chevron speelde 0,9 procent aan beurswaarde kwijt. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,9 procent naar 51,88 dollar. Brentolie werd 4 procent goedkoper, bij 54,83 dollar per vat.

Het aandeel VCA was erg in trek. De exploitant van dierenklinieken won dik 28 procent nadat bekend werd dat het bedrijf wordt ingelijfd door Mars. De maker van de alom bekende chocoladerepen en eigenaar van dierenvoedingsmerken als Whiskas en Pedigree telt hiervoor in totaal 9,1 miljard dollar neer.

Euro

Er was nog meer overnamenieuws. Zo is zorgverzekeraar UnitedHealth (min 0,3 procent) bereid 2,3 miljard dollar te betalen voor zorginstelling Surgical Care, die zo’n 16 procent won. Verder kondigde het Japanse farmabedrijf Takeda aan zijn Amerikaanse branchegenoot Ariad Pharmaceuticals over te nemen voor 5,2 miljard dollar. Die laatste werd daarop meer dan 70 procent meer waard.

De Chinese internetgigant Alibaba stond ook in de belangstelling. Topman Jack Ma van de in New York genoteerde onderneming had maandag overleg met Trump. Hij wil in overleg met de aanstaand president een miljoen banen in de VS creëren. Alibaba stond 1,2 procent hoger.

De euro was 1,0566 dollar waard, tegen 1,0573 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.