economie

Olieprijs stuwt afzetprijzen in industrie

Door ANP - 30 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – De afzetprijzen in de Nederlandse industrie zijn in december gestegen in het sterkste tempo van de afgelopen vijf jaar. Vooral het herstel van de olieprijs leverde daaraan een stevige bijdrage, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De prijzen die fabrikanten voor hun producten vragen, lagen vorige maand gemiddeld 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. Die sterke stijging volgt op twee maanden met een heel lichte toename. Daarvoor gingen de prijzen van maart 2013 tot en met september vorig jaar vrijwel onafgebroken omlaag.

Het CBS meldde ook dat het vertrouwen van ondernemers in de industrie in januari verder is gegroeid, naar het hoogste peil sinds maart 2008. Ondernemers werden deze maand vooral positiever over hun orderportefeuille.