economie

Optimisme overheerst op Europese beurzen

Door ANP - 25 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag in de ochtendhandel op winst. De handel werd gestuwd door de koerswinsten op Wall Street en in Azië, waar optimisme over de economische vooruitzichten ook al de de overhand kregen. Onder meer de aandelen van financiële bedrijven waren duidelijk in trek.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.50 uur 0,9 procent in de plus op 487,41 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 692,97 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,3 procent. De FTSE in Londen kreeg er 0,2 procent bij.

De AEX werd aangevoerd door de verzekeraars NN Group en Aegon die ruim 2 procent meer waard werden. ING en ABN AMRO hoorden met plussen van 2,4 en 1,5 procent ook bij de koplopers.

Banken

Beleggers reageerden onder meer op de kwartaalcijfers van de Spaanse bank Santander, die 3,5 procent won in Madrid. De winst van de bank viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. In Frankfurt hoorde Deutsche Bank bij de grootste winnaars met een plus van 1,4 procent. In Parijs wonnen BNP Paribas en Société Générale 2,5 en 3 procent.

Het aandeel van de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo werd door beleggers 2,3 procent lager gezet. De bank bekijkt de mogelijkheden om samen te gaan met Generali. Berichten over de interesse joegen de koers van die verzekeraar dinsdag al op. Woensdag zakte Generali ruim 1 procent.

Philips

Verliezers waren er nauwelijks onder de 25 hoofdfondsen van de AEX. Alleen KPN en ASML gaven een fractie van hun beurswaarde prijs.

Philips Lighting was de sterkste stijger in de MidKap. Bank of America maakte bekend het aandeel te gaan volgen met een koopadvies. Het lichtbedrijf won ruim 3 procent.

Olie

Bij de kleine fondsen kreeg ForFarmers er 4 procent bij. Analisten van KBC lieten weten brood te zien in het aandeel van de producent van veevoer, die volgens hen zijn winst de komende jaren stevig kan opvoeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 52,84 dollar. Brent werd ook 0,6 procent goedkoper, bij 55,10 dollar per vat. De euro was met 1,0750 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.