economie

Philips Lighting voorziet groei in 2017

Door ANP - 23 januari 2017

EINDHOVEN (ANP) – Philips Lighting verwacht dit jaar een einde te kunnen maken aan de krimpende omzet, bij een verder stijgende winstmarge. Dat maakte het vorig jaar van Philips afgesplitste verlichtingsbedrijf maandag bekend.

Philips Lighting zag de omzet afgelopen jaar met 5 procent dalen, naar 7,1 miljard euro. Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde wel met bijna een vijfde tot 645 miljoen euro. De nettowinst zakte met circa een kwart naar 185 miljoen euro.

De cijfers van het verlichtingsbedrijf weerspiegelen de wereldwijde overgang naar led-verlichting. De krimp was dan ook opnieuw bijna volledig toe te schrijven aan de traditionele lampendivisie, waar de opbrengsten vorig jaar met 18 procent afnamen. De divisie die led-verlichting maakt, boekte een plus van 14 procent. Bij de levering van ‘professionele’ verlichting, zoals straat- en stadionverlichting op basis van led, liepen de verkopen licht terug.