economie

Rode koersborden op Europese beurzen

Door ANP - 30 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden maandagmiddag op verlies. Beleggers maakten zich vooral zorgen over het nieuwe migratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. In Amsterdam waren de fondsen in de hoofdindex voor het overgrote deel roodgekleurd, met tankopslagbedrijf Vopak als grootste verliezer.

De AEX noteerde kort na de opening van de handel in New York 1 procent in de min op 481,18 punten. De MidKap zakte 0,7 procent naar 692,88 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

Het besluit van Trump om een inreisverbod in te stellen voor inwoners van zeven moslimlanden zorgde afgelopen dagen internationaal voor veel onrust en onzekerheid. Onder meer veel grote Amerikaanse bedrijven veroordeelden het besluit scherp.

KLM

Vopak was met afstand de grootste verliezer onder de hoofdfondsen aan het Damrak. Het tankopslagbedrijf verloor 5,8 procent, nadat analisten van Goldman Sachs hadden geadviseerd het aandeel van de hand te doen. In de AEX was informatieleverancier Wolters Kluwer de enige duidelijke winnaar, met een plus van 1,7 procent.

Air France-KLM zakte 2,9 procent en stond daarmee bij de middelgrote fondsen onderaan. Het luchtvaartbedrijf zag zich afgelopen weekeinde genoodzaakt passagiers te weigeren vanwege het inreisverbod van de VS.

Londen

In Londen was Vodafone een van de sterkste stijgers. Het telecombedrijf won bijna 2 procent na een melding dat er momenteel gesprekken plaatsvinden over het onderbrengen van zijn activiteiten in India bij concurrent Idea Cellular. Door onder één paraplu verder te gaan willen de bedrijven de stevige concurrentie op de telecommarkt in India het hoofd bieden.

In Milaan stond UniCredit onder druk nadat de Italiaanse bank een nieuwe miljardenafschrijving op slechte leningen had gemeld. Die zorgde ervoor dat UniCredit eind vorig jaar niet aan de kapitaaleisen van de ECB voldeed. UniCredit, dat eerder al aankondigde 13 miljard euro aan vers kapitaal te willen ophalen, zag maandag 5,6 procent aan beurswaarde verdampen.

De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,5 procent naar 52,93 dollar. Brent werd eveneens 0,5 procent goedkoper, bij 55,25 dollar per vat. De euro was 1,0650 dollar waard, tegen 1,0695 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.