economie

SBM blinkt uit op positief Damrak

Door ANP - 20 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beursgraadmeters toonden vrijdag in de ochtendhandel weinig beweging. De dag staat grotendeels in het teken van de inauguratie van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn verkiezingsoverwinning gaf de beurzen eind vorig jaar vleugels, maar de afgelopen weken is die rally stilgevallen. Beleggers wachten op meer duidelijkheid over het economische beleid van de vastgoedmagnaat.

De AEX-index in Amsterdam stond rond 11.40 uur 0,3 procent in de plus op 485,97 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 686,24 punten. De belangrijkste graadmeters van de aandelenbeurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent.

De AEX werd aangevoerd door SBM Offshore. De maritiem dienstverlener werd bijna 5 procent meer waard, nadat analisten van NIBC Markets het bedrijf bij hun zeven favorieten voor de komende maanden hadden geschaard. Verder hoorde ABN AMRO bij de winnaars met een plus van 0,6 procent. Analisten van Kempen zetten het aandeel van de bank op hun kooplijst.

Heineken

Philips hoorde bij de grootste verliezers met een min van 0,8 procent, na een adviesverlaging door analisten van Liberum. Supermarktconcern Ahold Delhaize leverde na de stevige koerswinst van donderdag 1,2 procent in en stond daarmee onderaan de hoofdgraadmeter op Beursplein 5.

Heineken noteerde 0,9 procent in de plus. De bierbrouwer bevestigde in gesprek te zijn met zijn Japanse branchegenoot Kirin over de mogelijke overname van diens Braziliaanse activiteiten. Zekerheid over de deal is er volgens de Nederlandse brouwer echter nog niet. De Japanse krant Nikkei schat de waarde van de transactie op 870 miljoen dollar.

Beter Bed

Bij de kleinere fondsen zag Beter Bed zijn beurswaarde 1,5 procent stijgen. De beursgenoteerde beddenverkoper maakte bekend dat zijn omzet vorig kwartaal met bijna 9 procent is gegroeid. Het bedrijfsresultaat slonk echter met ongeveer dezelfde marge.

In Frankfurt won Deutsche Bank 1,6 procent. De kleine lettertjes van de schikking die de Duitse bank eerder deze week definitief trof met Amerikaanse autoriteiten vallen volgens deskundigen gunstig uit voor het concern.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 51,97 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder bij 54,76 dollar per vat. De euro werd voor 1,0640 dollar verhandeld, tegen 1,0630 dollar aan het einde van de handelsdag in Europa.