economie

Sterkste stijging huizenprijzen sinds 2002

Door ANP - 20 januari 2017

DEN HAAG (ANP) – De huizenprijzen zijn vorige maand het sterkst toegenomen sinds mei 2002. Koopwoningen waren in december 6,7 procent duurder dan in dezelfde maand in 2015, meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag.

In heel 2016 zijn de prijzen door de bank genomen zo’n 5 procent omhoog gegaan. De huizenprijzen laten al een paar jaar weer een stijgende lijn zien. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen bijna 14 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich inmiddels weer op het niveau van november 2005. Dat is wel nog altijd een kleine 11 procent onder het piekniveau van augustus 2008.

Dinsdag werd al gemeld dat het aantal verkochte woningen in december ruim een zesde hoger lag dan een jaar eerder. In totaal wisselden in de laatste maand van vorig jaar 25.280 huizen van eigenaar.