economie

Tech in trek op Wall Street

Door ANP - 10 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in de middaghandel op winst. Zoals vaker de afgelopen dagen waren vooral technologiefondsen in trek. De door techbedrijven gedomineerde Nasdaq bereikte daardoor een nieuwe recordstand.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond na bijna vier uur handel 0,2 procent in de plus op 19.928 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent naar 2276 punten. De Nasdaq won 0,5 procent bij 5558 punten. Die graadmeter won in de eerste vijf handelsdagen van 2017 al 3 procent en beleeft daarmee de beste start van het jaar sinds 2006.

De Dow werd vooruitgeholpen door creditcardmaatschappij American Express en machinebouwer Caterpillar, die allebei ruim 2 procent meer waard werden. Procter & Gamble en IBM stonden an de andere kant van de schaal met minnen van bijna 1 procent.

General Motors

Buiten de hoofdfondsen won General Motors ruim 5 procent. De autobouwer kwam met rooskleurige prognoses voor de winst in 2017 en kondigde aan voor 5 miljard dollar eigen aandelen in te gaan kopen.

Valeant hoorde ook bij de grotere winnaars op Wall Street, met een plus van bijna 6 procent. De farmaceut verkoopt voor ruim 2 miljard dollar aan bezittingen om zijn schuld te verlagen. Daarbij worden drie huidverzorgingsmerken eigendom van het Franse L’Oréal.

Donald Trump

Yahoo werd 2,4 procent meer waard na een nieuwe update in het kader van de beoogde overname van de kernactiviteiten van het bedrijf door telecomreus Verizon. Na de overname verlaat topvrouw Marissa Mayer het investeringsfonds dat van Yahoo overblijft. Dat fonds, dat vooral een groot belang heeft in het Chinese internetbedrijf Alibaba, krijgt de naam Altaba.

Beleggers op Wall Street kijken verder vooral uit naar de voor woensdag aangekondigde persconferentie van aankomend president Donald Trump en het begin van het Amerikaanse cijferseizoen op vrijdag. De grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo openen dan de boeken van het vierde kwartaal.

Euro

De olieprijs ging dinsdag omlaag door geluiden dat olieproducenten zich niet aan de binnen oliekartel OPEC afgesproken productiebeperking houden. Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper bij 51,27 dollar per vat. De prijs van Brent zakte met 1,5 procent naar 54,08 dollar per vat.

De euro werd voor 1,0560 dollar verhandeld, tegen 1,0575 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.