economie

‘Toezichthouder neemt Qualcomm op de korrel’

Door ANP - 17 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse mededingingsautoriteiten zijn van plan chipmaker Qualcomm te vervolgen voor oneerlijke praktijken bij de verkoop van licenties. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Qualcomm maakte in 2014 al bekend dat er een onderzoek was ingesteld naar de manier waarop het bedrijf omgaat met licenties voor zijn technologie. De verkoop daarvan is een belangrijke winstbron voor ’s werelds belangrijkste producent van chips voor smartphones. Het bedrijf heeft patenten op technologieën die onmisbaar zijn in alle moderne mobiele telefoonsystemen.

Qualcomm kreeg eind vorig jaar al een forse boete in Zuid-Korea voor misbruik van zijn machtspositie. Volgens de Koreaanse toezichthouder dwong het bedrijf telefoonfabrikanten onder meer om ook technologieën af te nemen die niet per se nodig waren in toestellen.