economie

Toshiba hard onderuit op beurs Japan

Door ANP - 19 januari 2017

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurs in Japan is donderdag met winst de handel uitgegaan. Daarbij viel vooral het stevige verlies van Toshiba op. Het geplaagde techbedrijf kampt met enorme afschrijvingen bij zijn nucleaire activiteiten en verkeert daarom in financiële moeilijkheden. Een nieuw rapport toonde aan dat het verlies mogelijk meer dan 500 miljard yen (ruim 4 miljard euro) bedraagt.

De Nikkei-index sloot 0,9 procent hoger op 19.072,25 punten. Toshiba speelde daarbij 26 procent van zijn beurswaarde kwijt. Toshiba heeft voor financiële steun aangeklopt bij verschillende investeerders. Eerder deed het techbedrijf al diverse onderdelen van de hand om met de opbrengsten de kas te spekken. In ongeveer een maand tijd is de beurswaarde van Toshiba meer dan gehalveerd.

Elders in Azië kleurden graadmeters overwegend groen. De Kospi in Seoul steeg 0,1 procent, terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,2 procent won. De Hang Seng in Hongkong stond tussentijds 0,4 procent lager.