economie

Trump en kwartaalcijfers stuwen Wall Street

Door ANP - 24 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York staan dinsdag in de middaghandel op winst. Beleggers richten het vizier op de kwartaalcijfers van grote bedrijven als 3M, Verizon, Johnson & Johnson en Kimberly-Clark. Verder bracht president Donald Trump opnieuw reuring in de markt.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond na bijna vier uur handel 0,6 procent in de plus op 19.912 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,6 procent, naar 2278 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won eveneens 0,6 procent en bereikte met 5588 punten een nieuw recordniveau.

Telecombedrijf Verizon bungelde met een min van 4,5 procent onderaan de Dow Jones, na tegenvallende kwartaalresultaten. Hoewel de kwartaalomzet iets beter was dan verwacht, bleef de winst achter bij de gemiddelde prognoses.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson volgde met een verlies van ruim 2 procent. De winstverwachting die het bedrijf uitsprak voor 2017 voldeed niet aan de verwachtingen van analisten. Het industriële concern 3M leverde 1 procent in. Dat bedrijf had afgelopen maanden veel last van de sterke Amerikaanse dollar, die de opbrengsten in andere valuta’s drukte.

Ook Trump wist weer de nodige koersen in beweging te zetten. Zo stegen autobedrijven General Motors, Ford en Fiat Chrysler 1,5 tot 6,5 procent, nadat hun bazen hadden ontbeten met de nieuwe president. Trump beloofde daarbij de in zijn ogen ,,doorgeschoten” milieuregels in de VS te zullen inperken.

Euro

Olieconcern Chevron stond met een plus van 1,3 procent in de bovenste regionen van de Dow, nadat Trump maatregelen had aangekondigd die de aanleg van twee grote omstreden oliepijpleidingen mogelijk moeten maken. Daarbij wordt ook weer werk gemaakt van de door president Obama geschrapte Keystone XL-leiding van Canada naar het zuiden van de VS. Het voor Keystone verantwoordelijke TransCanada won op Wall Street 3,3 procent.

Buiten de Dow werd Kimberly-Clark 3,7 procent meer waard. Het moederbedrijf van merken als Kotex, Kleenex, Page en Huggies wist zijn winst op te voeren dankzij de grootste bezuinigingsoperatie uit de historie van het bedrijf. Het in New York genoteerde Chinese internetbedrijf Alibaba won 3 procent dankzij zonnige voorspellingen voor de komende tijd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 53,11 dollar. De euro was met 1,0745 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.