economie

Unilever houdt AEX in toom

Door ANP - 26 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag overwegend verder omhoog. In Amsterdam zette zwaargewicht Unilever echter een rem op de opmars van de AEX, na een tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX stond rond 11.30 uur 0,1 procent lager op 487,80 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 695,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 tot 0,4 procent.

Unilever stond met een verlies van 3,9 procent onderaan de hoofdindex aan het Damrak. Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern zag de verkopen afgelopen maanden sterker dalen dan verwacht en waarschuwde voor een moeizaam begin van 2017. Vooral in India en Brazilië kampt het moederbedrijf van merken als Ola, Dove en Axe met grote problemen.

Galapagos

Het verlies van Unilever woog zwaar op de AEX, waarin verder nauwelijks verliezers waren te vinden. Biotechnoloog Galapagos voerde de lijst van 25 hoofdfondsen aan, met een winst van 2,5 procent. Verder waren banken en verzekeraars in trek. ABN AMRO, ING, NN Group en Aegon wonnen 1,5 tot 2 procent.

In Londen kreeg Royal Bank of Scotland er bijna 5 procent bij, na de melding dat de Britse bank nog eens ruim 3 miljard pond heeft gereserveerd voor dreigende boetes in de VS. Ook in Frankfurt en Parijs liepen de koersen van grote banken op.

MidKap

Vastgoedbedrijf WDP hoorde tot de grotere winnaars in de MidKap met een plus van 0,8 procent. Het Belgische bedrijf heeft een nieuwe huurder gevonden voor het grootste deel van het voormalige V&D-distributiecentrum in Nieuwegein. Sligro won 0,6 procent na de publicatie van jaarcijfers die voldeden aan de verwachtingen in de markt.

Drankenconcern Diageo werd 4,5 procent meer waard in Londen. De maker van Smirnoff wodka en Johnnie Walker whisky heeft baat bij de daling van het Britse pond en wist zijn verkopen afgelopen maanden flink op te voeren.

Actelion

Farmaceut Actelion kreeg er 20 procent bij in Zürich. Het bedrijf wordt voor ongeveer 30 miljard dollar overgenomen door het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson. Die troefde daarmee Sanofi af in de overnamestrijd. Sanofi won 1,5 procent op de beurs in Parijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 52,86 dollar. Brent werd 0,4 procent duurder bij 55,33 dollar per vat. De euro was 1,0715 dollar waard, tegen 1,0745 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.