economie

Vaagheid Trump werkt door op markten

Door ANP - 12 januari 2017

NEW YORK (ANP) – Donald Trump heeft als aanstaande president van de Verenigde Staten ook invloed op de markten als hij weinig tot niets zegt over zijn economische plannen. Donderdag zakten de waarde van de dollar en de rente op Amerikaanse staatsobligaties en steeg de goudprijs, nadat de ‘president-elect’ tijdens zijn persconferentie een dag eerder niets had duidelijk gemaakt over de invulling van zijn beleid.

Sinds de verkiezing van Trump liepen aandelenkoersen stevig op, begon de dollar aan een opmars en steeg de rente op Amerikaanse staatsleningen. Beleggers sorteerden hiermee voor op de enorme overheidsinvesteringen die de miljardair beloofde. Die kunnen de economische groei en de inflatie in de VS in potentie stevig aanjagen.

Het uitblijven van duidelijkheid zette de dollar donderdag, ruim een week voor de inauguratie van Trump, op de laagste koers ten opzichte van de euro sinds begin december. De Europese munt liep daarbij op naar een waarde van 1,0670 dollar. Vlak na de jaarwisseling bereikte de euro met 1,0340 dollar nog de laagste koers in veertien jaar.