economie

Wall Street doet stap terug

Door ANP - 12 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag halverwege de sessie eensgezind in de min. Beleggers op Wall Street wogen andermaal de woorden die aanstaand president Donald Trump woensdag sprak. Anders dan gehoopt gaf hij niet al te veel prijs over het economische beleid waar hij voor staat. Fiat Chrysler was net als in Europa de gebeten hond. De automaker wordt verweten sjoemelsoftware te gebruiken om emissietesten te manipuleren

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent lager. Daarmee verdween ook de historische grens van 20.000 punten steeds verder uit beeld. De brede S&P 500 verloor ook 0,5 procent tot 2264 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 0,6 procent kwijt tot 5530 punten.

Fiat Chrysler dat zowel in New York als in Milaan een beursnotering heeft, speelde op Wall Street 9 procent kwijt. Autoriteiten beschuldigen Fiat Chrysler ervan sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen. In Milaan leverde het bedrijf om die reden eerder op de dag al 16,1 procent aan beurswaarde in. Ook branchegenoten als Ford (min 0,7 procent) en General Motors (min 0,9 procent) deden in het kielzog van Fiat Chrysler een stapje terug.

Apple en Microsoft

Delta Air Lines stond 1,1 procent lager. De luchtvaartmaatschappij had ook in het laatste kwartaal van 2016 veel last van druk op de ticketprijzen. Net als in de voorgaande periodes daalde de omzet. Nieuwe loonafspraken met de piloten namen bovendien een flinke hap uit de winst.

Verder viel het verlies van zwaargewichten Apple en Microsoft op. De techreuzen verloren respectievelijk 0,7 en 1,3 procent.

Euro

Energiebedrijf Hess leverde krap 5 procent in, nadat het concern een miljardenafschrijving aankondigde over het vierde kwartaal. Wel kondigde het bedrijf aan de investeringen dit jaar te zullen opvoeren.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 52,99 dollar. Brent werd 1,8 procent duurder bij 56,07 dollar per vat. De euro steeg naar 1,0638 dollar, tegen 1,0659 dollar bij het slot van de Europese beurzen.