economie

Wall Street kalm richting lang weekeinde

Door ANP - 13 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten kabbelden vrijdag zonder grote koersuitslagen richting een extra lang weekeinde. Maandag blijft Wall Street wegens Martin Luther King Day gesloten. Beleggers verwerkten onder meer de kwartaal- en jaarcijfers van drie grote banken.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tegen het einde van de handel 0,1 procent lager op 19.874 punten. Eerder op de dag leek de hoofdgraadmeter nog verder op te stomen richting de mijlpaal van 20.000 punten, die nog altijd niet is gepasseerd. De bredere S&P 500 kreeg er 0,1 procent bij en stond op 2274 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent naar 5573 punten.

Amerikaanse winkeliers zagen hun verkopen in de belangrijke decembermaand met 0,6 procent toenemen. Economen rekenden gemiddeld op iets meer. Ook cijfers over het consumentenvertrouwen vielen wat tegen. Een maandelijkse meting van de universiteit van Michigan wees voor januari op een lichte daling, waar economen een verdere toename hadden voorspeld.

Nike sterkste stijger

De sterkste stijger bij de hoofdfondsen was Nike. De fabrikant van sportkleding werd 0,8 procent meer waard. Ook entertainmentconcern Walt Disney was met een plus van 0,4 procent boven in de Dow te vinden. Supermarktconcern Wal-Mart sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

JPMorgan Chase kreeg er 0,4 procent bij. De bank zag afgelopen kwartaal de winst flink oplopen, mede dankzij hogere opbrengsten uit de obligatiehandel. Branchegenoot Bank of America boekte eveneens fors meer winst en kondigde daarnaast een uitbreiding aan van zijn aandeleninkoopprogramma. Het aandeel steeg 0,2 procent. Wells Fargo zag het resultaat juist licht dalen maar steeg wel het sterkst van de drie banken: 1,1 procent.

Fiat Chrysler omlaag

Fiat Chrysler leverde in New York 2,3 procent in. Donderdag verloor het Italiaans-Amerikaanse autoconcern al 18 procent nadat bekend was geworden dat het net als branchegenoot Volkswagen verdacht wordt met uitstootgegevens van dieselauto’s te hebben gesjoemeld. Op de beurs in Milaan vertoonde het aandeel eerder op de dag nog enig herstel.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent naar 52,43 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper bij 55,51 dollar per vat. De euro werd voor 1,0645 dollar verhandeld, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen.