economie

Weinig schot in Europese beurshandel

Door ANP - 10 januari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag tijdens een rustige handelssessie beperkte koersuitslagen zien. De markt krijgt later deze week mogelijke een nieuwe impuls door de persconferentie van Donald Trump en de eerste kwartaalcijfers van grote Amerikaanse bedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de eveneens rustige opening op Wall Street 0,2 procent in de min op 484,14 punten. De MidKap won 0,1 procent bij 689,89 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,4 procent.

De grootste winnaar in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 4 procent, gevolgd door digitaal beveiliger Gemalto en kabelaar Altice die er 0,6 procent bij kregen. KPN werd 0,5 procent meer waard. Goldman Sachs heeft het telecomconcern op zijn favorietenlijst gezet, met een koopadvies.

NN Group

Verzekeraar NN Group bungelde onderaan de hoofdindex met een min van 1,4 procent. Andere verliezers waren onder meer AkzoNobel, DSM en Vopak, die circa 1 procent inleverden.

In de MidKap was Aperam de sterkste stijger met een plus van 2,6 procent. Het roestvrijstaalbedrijf kondigde maandag nabeurs aan zijn activiteiten op het gebied van roestvrijstalen buizen in Frankrijk te willen verkopen aan het Duitse Mutares. Er werd geen verkoopbedrag genoemd.

Amerikaanse olie

Optiekbedrijf GrandVision steeg 1,7 procent in de MidKap dankzij positieve uitlatingen van zakenbank Theodoor Gilissen. Air France-KLM was veruit de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen met een min van 4,1 procent, onder druk van een negatief beleggingsadvies van Barclays.

In Frankfurt steeg detailhandelsconcern Metro na een negatieve start 0,2 procent. Het moederbedrijf van winkelketens als Media Markt en Makro zag de omzet in het belangrijke feestdagenkwartaal licht dalen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 52,08 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder bij 55,07 dollar per vat. De euro was 1,0590 dollar waard, tegen 1,0573 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.