economie

Winsten op Wall Street lopen terug

Door ANP - 03 januari 2017

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten stonden dinsdagmiddag licht in de plus. De eerste handelsdag van het nieuwe jaar begon zeer positief, mede dankzij opbeurende cijfers over de bouw en industrie, maar richting de middag liepen de winsten wat terug.

De toonaangevende Dow-Jones-index stond in de middaghandel 0,2 procent hoger op 19.800 punten. Eerder op de dag kwam de hoofdgraadmeter heel wat dichter bij de mijlpaal van 20.000 punten, die voor de jaarwisseling ook al een paar keer net niet werd gehaald. De bredere S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij en stond op 2249 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won eveneens 0,5 procent en kwam op 5408 punten.

Uit overheidscijfers bleek dat de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in november sterker zijn gestegen dan economen gemiddeld hadden voorspeld. Ook cijfers van onderzoeksbureau ISM over de Amerikaanse industrie vielen beter uit dan voorzien. De bedrijvigheid bleek in december sterker te zijn toegenomen dan in de maand daarvoor.

Merck

Bij de hoofdfondsen stond farmaceut Merck bovenaan met een winst van 2,5 procent. Sportkledingfabrikant Nike, telefonieconcern Verizon en creditcardmaatschappij Visa kregen er alle drie rond de 2,3 procent bij. Onderaan stonden fastfoodketen McDonald’s en supermarktreus Wal-Mart met verliezen van 1,9 en 1,3 procent.

Twee grote autofabrikanten stonden in de belangstelling. Ford (plus 3,5 procent) liet weten af te zien van de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico, en in plaats daarvan flink te investeren in uitbreiding van een Amerikaanse vestiging. Dat zal goed vallen bij aankomend president Donald Trump. Die beklaagde zich juist over General Motors (plus 0,8 procent), dat volgens hem te veel auto’s voor de thuismarkt in Mexico laat produceren.