economie

Yellen: beleid paar keer per jaar verscherpen

Door ANP - 18 januari 2017

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) – De Verenigde Staten wacht mogelijk een ,,onaangename verrassing” als ze te lang wachten met het verder verhogen van de rentetarieven. Dat zei Fed-preses Janet Yellen woensdag in een toespraak. Ze sprak de verwachting uit dat de koepel van centrale banken het monetaire beleid in de VS tot 2019 een paar keer per jaar zal verscherpen.

De Fed besloot in december voor het eerst sinds een jaar het belangrijkste rentetarief te verhogen. Volgens Yellen moet niet te lang worden gewacht met het verder normaliseren van het rentebeleid, omdat het anders mogelijk een te hoge inflatie in hand werkt. Ook zou het financiële instabiliteit tot gevolg kunnen hebben. ,,Of beide”, aldus Yellen.

Uitstel van verdere renteverhogingen zou de Fed uiteindelijk tot een inhaalslag kunnen dwingen. Daarmee zou de Amerikaanse economie volgens Yellen mogelijk in een nieuwe recessie kunnen belanden.