economie

ABN AMRO voert AEX aan

Door ANP - 06 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden maandag aan het einde van de ochtend op een minieme winst. In Amsterdam deed ABN AMRO het goed, na de aankondiging van een stevige ingreep onder het topmanagement van de bank.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.30 uur 0,2 procent in de plus op 486,67 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 702,95 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent.

ABN AMRO voerde de AEX aan met een plus van 1,1 procent. De bank schrapt zo’n zestig van de honderd hoogste managementfuncties, om de toplaag beter in balans te brengen met het uitgedunde personeelsbestand in de hele bank. Bestuurder Chris Vogelzang is in verband met de reorganisatie per direct afgetreden.

BinckBank

De uitslagen aan het Damrak bleven verder over het algemeen beperkt. In de AEX stond ING 0,3 procent in de plus, mede door het vooruitzicht op soepelere regels voor banken in de VS. Onder de hoofdfondsen deed verder staalbedrijf ArcelorMittal het goed, met een winst van 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven won BinckBank 3,4 procent. De onlinebroker zag het aantal transacties van klanten vorig kwartaal weer aantrekken na een lange periode van krimp. Dat herstel was echter onvoldoende om een forse winstdaling over heel 2016 te vorkomen. Binck meldde ook achterstand te hebben opgelopen bij de doelen die voor 2018 werden gesteld.

Euro

Luchtvaartmaatschappij Ryanair verloor 1,9 procent in Dublin. De prijsvechter zag zijn winst vorig jaar sterker dalen dan verwacht en kwam met een voorzichtige outlook voor 2017. Concurrent easyJet leverde 0,3 procent in, ondanks een toename van het aantal passagiers in januari. In Londen werd IAG ruim 1 procent minder waard, mede omdat er bij dochteronderneming British Airways weer wordt gestaakt. Air France-KLM stond in de MidKap 0,4 procent in de min.

UniCredit verloor in Milaan ruim 3 procent. De geplaagde Italiaanse bank bereikte dit weekend met de vakbonden een akkoord over het schrappen van 3900 banen in Italië.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 53,85 dollar. Brent werd ook 0,2 procent goedkoper bij 56,70 dollar per vat. De euro was 1,0735 dollar waard, tegen 1,0785 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.