economie

ABN dreigt uit omstreden pijplijn te stappen

Door ANP - 02 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – ABN AMRO dreigt zich terug te trekken als financier van een van de bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpdeiding in de Verenigde Staten. De bank zegt zich de kritiek op de aanleg aan te trekken en eist een oplossing.

De pijpleiding in de Amerikaanse staat North Dakota wordt gebouwd op het grondgebied van een indianenstam. Protesten uit angst voor de vervuiling van het drinkwater en olielekkages werden hardhandig beëindigd.

ABN heeft geld geleend, naar verluidt 45 miljoen dollar, aan Energy Transfer Equity (ETE). Dat is het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP), een van de ontwikkelaars van de pijplijn. De bank zegt in het najaar bij ETE te hebben aangedrongen op een vreedzame oplossing met alle partijen. ,,Als een dergelijke oplossing uitblijft, dan is de ultieme consequentie dat de relatie wordt beëindigd.”