economie

Albert Heijn vergroot marktaandeel

Door ANP - 02 februari 2017

ZALTBOMMEL (ANP) – Marktleider Albert Heijn heeft in 2016 zijn marktaandeel in de supermarktsector verder vergroot, van 35,1 naar 35,4 procent. Dat maakte marktonderzoeker IRI donderdag bekend.

De tweede plek wordt ingenomen door Jumbo, dat zijn marktaandeel uitbouwde van 17,4 naar 18,5 procent. Dat heeft vooral te maken met de overname van de winkels van C1000 die zijn omgebouwd tot Jumbo’s. De discounters Aldi en Lidl zagen hun marktaandeel juist een fractie dalen tot 15,8 procent. Volgens IRI is het voor het eerst in jaren dat die ketens terrein verliezen.

De totaalomzet van Nederlandse supermarkten nam in 2016 met een half procent toe tot 36,1 miljard euro. Volgens IRI zorgen vooral de verscategorieën voor groei in de markt en bij de winnende formules. Dit geldt specifiek voor groente en fruit.