economie

BAM levert in op relatief kalm Damrak

Door ANP - 21 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelen beurzen stonden dinsdag aan het einde van de ochtend overwegend in de plus. Beleggers verwerkten onder meer bemoedigende data over onder meer de Duitse en Franse economie. Bouwbedrijf BAM, dat de boeken opende, was een opvallende daler op een relatief kalm Damrak.

De AEX-index stond omstreeks 11.45 uur 0,3 procent hoger op 497,10 punten. De MidKap met daarin BAM stond 0,4 procent hoger op 726,21 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt noteerden tot 0,5 procent lager. Londen stond 0,2 procent lager.

Gemalto was nog altijd de sterkste stijger in de AEX met een winst van krap 4 procent. De digitaal beveiliger maakte bekend met Microsoft in zee te gaan om apparaten die werken met Windows 10 te verbinden met internet. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco sloot de rij met een min van 0,8 procent.

GrandVision

BAM was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 2,1 procent. Beleggers waren met name voorzichtig vanwege de vage vooruitzichten van het bouwbedrijf. BAM sloot 2016 af met meer winst op een lagere omzet. Vooral lagere afschrijvingen en herstructureringslasten droegen bij aan de winstgroei.

Optiekketen GrandVision profiteerde van een positief analistenrapport en won 3,6 procent. Daarmee behoorde het tot de sterkste stijgers in de MidKap.

HSBC

Air France-KLM won 2,3 procent, geholpen door een adviesverhoging bij UBS. Vooral de winstvooruitzichten van het luchtvaartbedrijf zijn volgens de analisten rooskleuriger. Verder zijn de piloten van Air France tijdens een referendum in meerderheid akkoord gegaan met het plan voor de oprichting van een nieuw dochterbedrijf met lagere kosten.

De Britse bank HSBC leverde in Londen krap 7 procent in, nadat het de winst afgelopen jaar flink zag dalen. Dat kwam onder meer door eenmalige kosten en miljardenafschrijvingen.

Olie

Verder zag mijnbouwer BHP Billiton (min 0,3 procent) zijn eerdere winst verdampen. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, keerde in de eerste helft van zijn boekjaar terug naar winst, geholpen door prijsstijgingen voor grondstoffen. Branchegenoot Anglo American (min 1,3 procent) onderging een soortgelijk scenario.

De prijs van Amerikaanse olie noteerde 1,4 procent hoger op 54,14 dollar per vat. Brent werd 1,3 procent duurder tot 56,91 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0536 dollar, tegen 1,0620 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.