economie

Beurs Amsterdam op winst

Door ANP - 13 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam liet maandagochtend een winst optekenen, zonder veel richtinggevend nieuws. Beleggers op het Damrak kijken vooral uit naar de grote hoeveelheid kwartaalcijfers die later deze week op de rol staat.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in aanloop naar het middaguur 0,6 procent hoger op 492,30 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 713,80 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten geboekt van 0,1 tot 0,8 procent.

Deze week komen resultaten van onder meer Randstad, AkzoNobel, ABN AMRO, Heineken, DSM, Air France-KLM, NN Group, Aegon en Vopak. Ook in het buitenland staan veel belangrijke bedrijfscijfers op de agenda.

Heineken

Heineken (plus 0,3 procent) meldde voorbeurs overeenstemming te hebben bereikt met de Japanse brouwer Kirin over de overname van diens Braziliaanse activiteiten, voor omgerekend 664 miljoen euro. Vrijdag werd nog bekend dat de aandeelhouders van de Britse kroeguitbater Punch Taverns hebben ingestemd met de overname door Heineken.

De staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam borduurden voort op de sterke koerswinsten van vrijdag, dankzij een verhoging van de koersdoelen voor beide aandelen door ING. ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,7 procent en Aperam was koploper in de MidKap met een stijging van meer dan 4 procent.

Euro

In Stockholm verloor het Zweedse defensieconcern Saab 5,3 procent aan waarde. De maker van onder meer gevechtsvliegtuigen publiceerde tegenvallende kwartaalcijfers.

Het Duitse farmacieconcern Stada Arzneimittel sprong bijna 14 procent omhoog in Frankfurt. Er is een overnamestrijd rond Stada ontstaan tussen twee partijen. Investeringsmaatschappij Cinven heeft een bod gedaan van 3,5 miljard euro. De andere bieder is niet genoemd, maar volgens ingewijden gaat het om investeerder Advent.

De euro noteerde 1,0640 dollar, tegen 1,0644 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,6 procent omlaag naar 53,57 dollar en Brent zakte 0,5 procent tot 56,42 dollar per vat.