economie

Dow sluit lager door verlies banken

Door ANP - 08 februari 2017

NEW YORK (ANP) – De Dow-Jonesindex in New York is woensdag met verlies gesloten. Vooral financiële fondsen stonden onder druk. Verder verwerkten beleggers op Wall Street een stroom aan bedrijfscijfers, van onder meer entertainmentbedrijf Walt Disney.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 20.054,34 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 0,1 procent op 2294,67 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,2 procent bij en kwam uit op 5682,45 punten.

De bank JPMorgan Chase Goldman was met een daling van 0,9 procent de grootste verliezer in de Dow. Ook branchegenoot Goldman Sachs en creditcardmaatschappij Visa stonden met minnen tot 0,8 onder druk.

Disney

Disney begon goed aan de handel, maar speelde zijn koerswinst uiteindelijk volledig kwijt. Het aandeel sloot vlak. Het bedrijf maakte bekend dat het enorme succes van de nieuwe Star Wars-film van een jaar eerder niet kon worden geëvenaard. Ook zag het de opbrengsten van tv-sportzender ESPN teruglopen.

Time Warner steeg 0,4 procent. Bij filmstudio Warner Bros werd geprofiteerd van het bioscoopsucces van films als Suicide Squad en Batman v Superman: Dawn of Justice. Daarnaast rinkelde de kassa ook veelvuldig bij betaalzender HBO en haalde televisiedivisie Turner meer inkomsten uit reclames.

Chemie

Botox-maker Allergan overtrof met zijn kwartaalcijfers de gemiddelde verwachting van analisten en dikte 3,6 procent aan. Ook de vooruitzichten voor het lopende boekjaar waren beter dan voorzien. Het tegenovergestelde gold voor branchegenoot Gilead Sciences, die waarschuwde dat de omzet dit jaar wel eens veel lager kan uitvallen dan verwacht. Gilead ging met 8,6 procent onderuit.

Mondelez, fabrikant van onder meer de bekende Oreo-koekjes, steeg 1,2 procent ondanks lager dan verwachte bedrijfsresultaten. Verder daalde chemiereus Dow Chemical 0,1 procent na de aankondiging van de verkoop van enkele bezittingen. Branchegenoot DuPont, dat samen met Dow Chemical de verkoop aankondigde, zakte ook 0,1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 52,41 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 55,17 dollar per vat. De euro was 1,0688 dollar waard, tegen 1,0707 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.