economie

ECB ziet nettowinst oplopen

Door ANP - 20 februari 2017

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen jaar meer winst geboekt dan in 2015, voornamelijk als gevolg van gestegen rente-inkomsten. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

De instelling hield onder de streep bijna 1,2 miljard euro over, wat 111 miljoen euro meer is dan een jaar eerder. Dat er meer geld in Frankfurt bleef hangen heeft te maken met de manier waarop de centrale bank de economische groei en inflatie in de eurozone probeert aan te jagen.

De ECB koopt maandelijks miljarden aan obligaties op, om zo verkapt geld in de Europese economie te pompen. Als gevolg hiervan is de balans van de ECB afgelopen jaar fors gegroeid, van 257 miljard naar 349 miljard euro. Door al dit extra schuldpapier op de balans heeft de ECB ook recht op veel meer rente. De totale nettorentebaten bedroegen vorig jaar ruim 1,6 miljard euro, bijna 12 procent meer dan in het jaar ervoor.

De nettowinst van de ECB wordt onder de nationale centrale banken van het eurogebied verdeeld. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB).